Ødem oppstår når overflødig væske samler seg i kroppens vev, noe som resulterer i hevelse i føtter, fingre, hender, ben og andre deler av kroppen. Væske bygger seg opp som et resultat av lekkasje fra kapillærer, de små blodkarene som blir med i arteriesystemet (som bærer oksygenert blod fra hjertet) til det venøse systemet (som returnerer deoksygenert blod til hjertet og lungene). Kapillærene kan lekke væske inn i vevet på grunn av vevsskade, betennelse, økt væsketrykk eller en reduksjon i serumalbumin, det store proteinet i blod, som virker for å beholde væske i sirkulasjonssystemet.

Noe ødem er mildt og kan til og med forventes, for eksempel hovne ankler under graviditet. Men ødem kan også være alvorlig, forårsaket av hjertesykdom (kongestiv hjertesvikt), nyresykdom, skrumplever (på grunn av kronisk leversykdom, som fra hepatitt eller alkoholisme), hevelse i lymfeknute og traumer, for eksempel brannskader. Overflødig natriuminntak kan også øke mengden væske som beholdes av nyrene, øke trykket i kapillærene og fremme væskelekkasje.

Hvordan behandles ødem?

Behandling for ødem inkluderer medisiner, for eksempel diuretika, som begrenser oppbevaring av vann eller øker urinproduksjonen av nyrene. Andre medisiner kan være nødvendig for å behandle den underliggende årsaken til tilstanden.

Hjemme og livsstilsbehandlinger for ødem.

Hvis ødemet er mildt eller hvis legen din har sagt at det ikke er forbundet med noen alvorlige forhold, kan du prøve å håndtere hevelsen hjemme med noen av disse tipsene:

  • Løft beina når du sitter eller legger deg ned.
  • Bortsett fra støtte sokker eller strømper, unngå klær som begrenser bena, opp til lårene.
  • Hold en sunn vekt.
  • Beveg beina. Hvis du står i lange perioder, beveg bena så mye som mulig. Hvis du sitter i lengre perioder, stå opp og gå. Hvis du ikke kan, kan du prøve å strekke bena, bevege føttene og vri anklene og tærne.
  • Reduser mengden salt du bruker, inkludert matvarer pakket med tilsatt salt.
  • Snakk med legen din om å oppsøke en massasjeterapeut som spesialiserer seg på lymfødemmassasje.
  • Bruk støtte sokker eller strømper. Sjekk med legen din først hvis du har helsetilstander som diabetes.

Medisiner mot ødem

Hvis hjemmesykepleien ikke fungerer for å lindre ødem, eller ødem er moderat til alvorlig, bør du oppsøke legen din. Legen din må bestemme hva som forårsaker ødem, og ved å behandle årsaken vil ødem sannsynligvis reduseres, om ikke løses helt. Du kan bli foreskrevet et vanndrivende middel, ofte kalt en vannpille. Diuretika får deg til å urinere ofte for å eliminere væske fra kroppen din. Eksempler er tiazid,  furosemid  (Lasix) og spironolakton (Aldactone).

Hva er furosemid, og hva brukes det til?

Furosemid (Lasix) er en potent vanndrivende (vann pille) som brukes til å eliminere vann og salt fra kroppen. I nyrene filtreres salt (sammensatt av natrium og klorid), vann og andre små molekyler normalt ut av blodet og inn i nyrenes tubuli. Den filtrerte væsken blir til slutt urin. Det meste av natrium, klorid og vann som filtreres ut av blodet, reabsornberes i blodet før den filtrerte væsken blir urin og elimineres fra kroppen.

Hvordan reduserer furosemid ødem?

En vanndrivende løkke fungerer på en bestemt del av nyrene kalt “Henles løkke” for å øke saltet og vannet du tisser ut. Dette betyr at du har mindre væske i vevet ditt som bidrar til å kvitte seg med ødem (hevelse). Du vil også ha mindre væske i blodet, noe som bidrar til å redusere blodtrykket.

Hvordan reduserer furosemid ødem?

En vanndrivende løkke fungerer på en bestemt del av nyrene kalt “Henles løkke” for å øke saltet og vannet du tisser ut. Dette betyr at du har mindre væske i vevet ditt som bidrar til å kvitte seg med ødem (hevelse). Du vil også ha mindre væske i blodet, noe som bidrar til å redusere blodtrykket.

Showing the single result